Криптовалути

ОТ JP MОRGAN ПУБЛИКУВАХА СВОЯТА КРИПТО БИБЛИЯ

Само 5 месеца след изказването на изпълнителния директор Джейми Даймън, че Биткойн е измама, от JP Morgan публикуваха доклад от над 70 страници касаещ криптовалутите.

На 8 февруари най-голямата американската банка разпространи това, което може да се нарече “Биткойн Библия”. 71 страници с всякакви подробности за всичко – от технологията на криптовалутите до приложенията и предизвикателствата.

Макар че има твърде много от доклада, който излезе същия ден и в него от ФЕД Ню Йорк признаха, че в “Един антиутопичен свят Биткойн би доминирал сред методите на плащане”. Тук ще се фокусираме върху основните моменти от доклада на JP Morgan.
Увод

  • Изследователите от JP Morgan анализират различни аспекти на криптовалутите чрез широк спектър от експертизи, за да придобият представа за този пазар и потенциалното му развитие.
  • Криптовалутите са валути, които се създават, съхраняват и управляват по електронен път чрез отворена децентрализирана криптографска система. Те могат да се използват за обмен на пари, покупка на различни стоки и инвестиция. Съществуват над 1500 криптовалути с пазарна капитализация от около$400 милиарда(данни на coinmarketcap в момента на публикуването) като най-голямата е Биткойн.
Технология

 • Криптовалутите са лицето на иновативната технология Блокчейн, която води до огромна волатилност на цените и до постоянни опити на принципа проба-грешка, както и до доста провалени нови проекти.
 • Криптовалутите вероятно няма да изчезнат напълно и лесно могат да оцелеят под различна форма сред играчи, които желаят повече децентрализация и анонимност, въпреки че това поражда и някои опасности.
 • Основната технология за криптовалутите може да има най-голямо приложение в области, в които текущите системи за плащане са бавни.
Приложения

 • Транзакциите в трите най-големи криптовалути са средно $550 млрд. на месец и идват предимно от физически лица. Собствеността е силно концентрирана. Възможността за директната търговия с дигитални валути, изглежда относително ограничена за банките, докато двата Биткойн фючърси, които наскоро стартираха, имат само $140 млн. ежедневна търговия.
 • Блокчейн видя първия си израз чрез Биткойн, но е по-вероятно да има по-голямо приложение извън криптовалутите, при други финансови и нефинансови транзакции. Технологията изглежда се развива бързо, докато пазарите изучават кое работи най-добре.
 • Има потенциал за по-широко използване на Блокчейн при трансграничните плащания/сетълмент/клиринг/обезпечения, както и в транспорта и здравеопазването, но само когато всяка ефективност на разходите компенсира регулаторните, техническите и препятствията пред сигурността.
 • Хедж фондовете се насочиха към този пазар създавайки голяма част от съществуващите 175 фонда за криптовалути, но общата стойност на активите им остава само няколко милиарда долара. Мениджърите на активи имат ограничен успех при пускането на нови продукти на пазара като все още не успяват да стартират боросово търгуван криптофонд.
 • Докато половината от раните транзакции се случваха в нелегалната икономика, то вече дялът им намалява, а този на инвестициите и спекулациите се увеличава.

Предизвикателствата

 • Ще бъде изключително трудно за криптовалутите да изместят и да се конкурират с правителствените, тъй като доларите, еврото и юаните са естествени монополи в регионите си и няма да се откажат лесно от печалбите си.
 • Дигиталните валути преживяват повишена волатилност и ще се изправят пред предизвикателствата на технологиите(като нарастващите разходи за копаенето и хакерството) и регулаторите, които са загрижени за борбата срещу прането на пари и защитата на инвеститорите.
 • Притесненията за сигурността на Биткойн борсата се увеличават, тъй като хакерите успяха да проникнат в редица криптоборси и генерират големи загуби, а регулаторите поставят на изпитание анонимността.


От JP Morgan обръщат внимание и на скъпите Биткойн транзакции като отбелязват, че спредът им в САЩ е около 2%. За сравнение при борсово търгуваните фондове(БТФ) е по-малко от 0,1%. Анализаторите сигнализират и че “криптовалутите могат да бъдат 10 пъти по-волатилни от основните активи или хеджираните портфолиа”.

Преди няколко месеца Джейми Даймън, главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. заяви, че Биткойн е една голяма измама и я сравни с манията по лалетата през 17-ти век.

Източник: http://fxtrading.bgLeave a Reply