Новини

СОФИЯ – ЦЕНТЪР НА ИНВЕСТИЦИОННАТА АКТИВНОСТ В БЪЛГАРИЯ

София е привлякла 54% от инвестициите в страната и формира 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България. Това посочи кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на откриването на форума за недвижими имоти, строителство и инвестиции BalREC.

Най-активният сектор, който привлича и най-много инвестиции в момента, са стартиращите компании в сферата на информационните технологии (ИТ), коментира Фандъкова. Само в ИТ сектора в столицата са вложени 216 млн. лева, което представлява 2% от инвестициите в града, допълни тя.

Столичният кмет подчерта, че местната администрация също е сред основните инвеститори. За програмния период 2007-2013 г. в града са вложени 3 млрд. лева.

Йорданка Фандъкова коментира, че общината приоритетно подкрепя инвестициите, които подпомагат развитието на София като зелен и иновативен град и град на хората. Тя припомни, че през следващата година ще продължи изпълнението на големите проекти за ремонти и рехабилитация с обновяването и превръщането в пешеходна зона на ул. „Граф Игнатиев“, на пространството около храм-паметника „Александър Невски“, ремонта на Западния парк и т.н.

Тя припомни и че местната администрация залага строги правила за застрояването в града. Предложените и одобрени от Общинския съвет промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община са внесени в Народното събрание и се очаква скоро да започне обсъждането им.Инвестиционната среда – защо инвеститорите избират България

Президентът на България Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) коментира, че страната ни е на дъното на много класации в Европа, но има „здрави макроикономически фундаменти“ и добри перспективи пред растежа и развитието. Това според него създава огромен потенциал.

Ерден Билгинер от турската инвестиционна компания Garanti Koza, която има два мащабни проекта в София, допълни, че България постига огромен напредък и е най-бързо развиващата се страна на Балканите, а вероятно и в Европа.

Той изтъкна като предимство в сравнение със западноевропейските пазари по-ниските разходи на инвеститорите, засиленото търсене на площи в различните сегменти от пазара, ниските данъци, членството в Европейския съюз (ЕС), прилагането на европейското законодателство, което дава сигурност на инвеститорите, ръстът на доходите на населението и балансираните оценки на активите.

Инвеститорът допълни, че ако допреди години България е страдала заради „изтичането на мозъци“ от страната, напоследък тенденцията е обратната – хората да се връщат, както и Европа да изпраща технически кадри в България.

Според Билгинер има „ниша“ за развитие на проекти от смесен тип в София, която продължава да привлича нови и нови инвеститори предвид и динамичното си развитие и наличието на качествени проекти.
Рискови vs ключови инвеститори

Росица Стойкова от консултантската компания PwC подчерта, че въпреки прилива на инвеститори в последната година – основно южноафрикански фондове, които бързо направиха няколко сделки за молове в страната, България продължава да привлича инвеститори с по-рисков профил за разлика от другите държави в Централна и Източна Европа.

Като основни разлики с другите пазари в региона тя изтъкна прозрачността на пазара на имоти, политическата стабилност и ликвидността на имотите.

Михаела Лашова от консултантската компания за бизнес имоти Forton обаче посочи, че от държавите в Централна и Източна Европа подобни инвестиционни обеми като в България се отчитат само в Чехия. Според нея догодина ще има повече сделки с инвеститори с не толкова високорисков профил.

Основно предизвикателство пред пазара на бизнес имоти според нея е как ще запазим ликвидността, постигната през тази година, и какви активи ще продаваме. Тя каза, че вероятно инвеститорите ще се насочат към офис сгради, хотели, build-to-suit и други проекти предвид, че повечето молове вече смениха собственика си и няма изгледи да бъдат препродадени в скоро време.

Георги Киров от Colliers International допълни, че все пак повечето инвеститори в имоти в България се насочват към строителство.

Той каза още, че в момента пазарният цикъл е различен в сравнение с периода отпреди 2007 г. Пак има бум, но инвеститорите са по-селективни, а и балансът между търсене и предлагане е по-добър у нас, отколкото в другите държави в региона.Той даде като пример пазарите на офиси в Букурещ и Варшава, където има предлагане на огромни обеми офис площи клас А, докато в София площта е под 1 млн. кв.м, т.е. „имаме какво да правим в бъдеще“ във всички сегменти от пазара на бизнес имоти.

Лашова допълни, че банките също гледат по различен начин на пазара и значително по-стриктно оценяват и проверяват проектите, а не само на хартия.

Източник: www.investor.bg

Leave a Reply