Новини

ЖИЛИЩАТА В СОФИЯ С РАВНОВЕСНА ЦЕНА ОТ 1 000 ЕВРО ЗА КВАДРАТ

Поскъпването на жилищата в София се забавя
Пазарът в столицата се балансира на равновесна цена окоро 1 000 евро/кв.м, отчитат брокери

Темпът на нарастване на цените на жилищата в София се забавя през третото тримесечие и пазарът в столицата се балансира на равновесна цена окоро 1 000 евро/кв.м, отчитат в свой анализ от Bulgarian Properties. Тенденцията се обяснява с повишеното предлагане на ново строителство в резултат на нарасналото търсене.

Данните на агенцията сочат, че за третото тримесечие на годината средната цена на жилищата в София остава без изменение спрямо второто тримесечие на ниво от 1 060 евро/кв. м. Годишното увеличение на цените спрямо третото тримесечие на 2016 г. е 14%, а средната покупна цена на жилищата в София е 93 хил. евро.

Темпът на ръст на цените в столицата се ускори през пролетта на 2016 г. и в продължение на една година поскъпването се движеше между 15 и 18%. През последните месеци растежът на цените се забавя.

Наскоро обявените данни на Агенцията по вписванията за третото тримесечие сочат, че в София са вписани 6 300 имотни продажби при 6 073 за същия период на миналата година, което е ръст от 3,75% на годишна база. За деветмесечието нарастването на обемите продажби на имоти в София е около 4%, като извън статистиката остават сделките с жилища в процес на строителство, които ще бъдат вписани на по-късен етап.

Новото строителство продължава да съставлява 60% от продажбите в София по данни на агенцията. През последните няколко месеца предлагането се увеличи и вече успява да отговори на нарасналото търсене.

Половината от закупените жилища са двустайни апартаменти, 35% са тристайни, 4-стайните са около 5%, както и едностайните. Средната площ на закупените жилища е 84 кв.м – с около 6 кв.м по-малка от тази в първите месеци на годината.

Двустайните апартаменти са най-търсени и първи се изчерпват в новите сгради. Това се дължи на по-достъпните им крайни покупни цени и на това, че са по-ликвидни за продажба и отдаване под наем. Наблюдава се и тенденция на нарастване на покупките на тристайни жилища, които се купуват предимно за собствено ползване.

Най-често се купуват апартаменти на 2-ри до 6-ти етаж. Продължава да се наблюдава относително голям дял на жилища и на ниските етажи – закупените жилища на партер и първи етаж са около 17% от всички закупени апартаменти, като това се дължи на по-голямата наличност на такива имоти в новите сгради от една страна и на това, че често този тип жилища при новото строителство вървят със собствен двор и това ги прави привлекателни за семействата с деца, особено когато са в затворени комплекси. Апартаментите на високи етажи – от 7-ми до 10-ти, са едва около 10% от всички закупени.

Най-често се купуват жилища по БДС (на шпакловка и замазка) и едва 5% от закупените апартаменти са с включено завършване „до ключ“. Едва 25% от продадените жилища са напълно обзаведени, което се обяснява и с факта, че най-продавани са апартаментите ново строителство, а тези на вторичен пазар са под 50% от общия обем реализирани продажби в София. Половината от закупените жилища се отопляват на ТЕЦ.

Средният престой на имотите на пазара е 3 месеца, а направените отстъпки от офертните цени са под 1% – средно 0,7%.

Наблюденията на агенцията сочат, че най-много закупени жилища през третото тримесечие има в кварталите „Кръстова вада“, „Манастирски ливади“, „Младост“ 4, „Студентски град“ и „Витоша“. Средните продажни цени в тези квартали през тримесечието варират от 960 евро за кв. м в „Студентски град“ до 1 130 евро/кв.м в „Кръстова вада“.

Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в „Лозенец“, където средните цени за изминалото тримесечие са били 1 790 евро/кв.м в центъра и 1 430 евро/кв.м в „Лозенец“.

„Стрелбище“ и „Гоце Делчев“ са други предпочитани квартали с цени между 1 100 и 1 300 евро/кв.м. и с изключително ограничено предлагане както на ново, ака и на старо строителство.

Перспективи

Пазарното равновесие е краткотрайно явление и очакванията ни са възходящият тренд да се възобнови от края на тази и началото на новата година, коментират от Bulgarian Properties.

Сред благоприятните фактори, които продължават действието си върху търсенето и дават предпоставки за последващ ръст, брокерите посочват банковото кредитиране. Новите предложения на банките са с още по-ниски лихвени проценти и атрактивни условия, обемът на отпуснатите кредити продължава да нараства и по всичко личи, че кредитната експанзия ще продължи.

Наред с това, средната работна заплата в София нараства, безработицата намалява, икономическият растеж се ускорява и като цяло всички макрофактори сочат в посока възходящо развитие на имотния пазар.

Единственото, което все още липсва на пазара, а се търси, и което се очаква да се появи през следващите месеци, са жилища в завършени сгради. Наличието на такъв продукт на пазара ще активизира и онези купувачи, които все още изчакват в търсене на нещо готово.

В допълнение от агенцията отбелязват, че настоящото равновесие е постигнато основно на база на местното търсене. Поради липсата на готова продукция и спецификите на градския пазар София все още не успява да привличе голям брой чуждестранни инвеститори и в тази насока има потенциал за развитие.

Източник: www.investor.bg

Leave a Reply