Новини

ТЪРСЕНЕТО НА ИМОТНИЯ ПАЗАР ЩЕ ИЗПРЕВАРВА ПРЕДЛАГАНЕТО ПРЕЗ 2018 г.

През 2018 г. търсенето на имоти ще изпреварва предлагането, смята експерт от Bulgarian Properties. В момента наблюдаваме наваксване на предлагането от страна на новото строителство, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

Тази година ще бъде много подобна на 2017 г., когато търсенето значително нарасна и изпревари предлагането. Пазарът ще се запази в доста динамични граници.

Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в предаването „Investbook“  на Bloomberg TV Bulgaria.„В момента имаме едно наваксване на предлагането от страна на новото строителство. Все още има една голяма група купувачи, които са на пазара и които не се задоволили потребността си да закупят имот или да инвестират. Така че предстои много интересна и динамична година“, смята експертът.

По думите ѝ пазарът в момента се развива основно от местното търсене, а то се движи от икономическия подем, ръста на доходите и достъпното банково финансиране.

„В момента нямаме инвестиции от чужбина, т.е нямаме това, което го имаше през 2006-2008 г. – едни спекулативни очаквания, едно наливане на пари в недвижими имоти от страна на чуждестранни граждани и инвестиции. В случая цените се движат много по-плавно“, коментира Стойкова.

Тя напомни, че през 2006-2007 г. имаше годишен ръст за тримесечия в рамките на 30-50% за София, което според нея са „безумни нива”.

“В момента пазарът се движи с едни темпове около 10% годишно, ние измерихме 16%, но Националният статистически инсткитут вероятно ще обяви 13% ръст “, посочи Полина Стойкова.

Тя информира, че цените са около 1 000 евро за кв. м в София, много под нивата в пика на 2008 г., когато достигнаха средна цена 1260 кв. м.

Вижте целия разговор с Полина Стойкова във видеото по-горе.

Източник: www.investor.bgLeave a Reply